Είσοδος
Ελλάδα
Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά σε σχολικά είδη και ηλεκτρικές μικροσυσκευές
 
(Πηγή: tovima.gr)
Σ. Λάβδα 28/10/2012 12:27

Eκτεταμένους ελέγχους από 4 έως 20 Σεπτεμβρίου και από 1 έως 5 Οκτωβρίου, διενήργησαν σε εποχικά σχολικά προϊόντα, ηλεκτρικές μικροσυσκευές και προϊόντα δομικών κατασκευών κλιμάκια ελεγκτών-επιθεωρητών των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, εντεταλμένων για την εποπτεία της εφαρμογής της τεχνικής βιομηχανικής νομοθεσίας για τα βιομηχανικά προϊόντα και τη συμμόρφωσή τους προς τις απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως το 40% των εποχικών προϊόντων, κυρίως σχολικά είδη αλλά και σημαντικός αριθμός ηλεκτρικών ειδών και συσκευών, παρουσίαζε μη-συμμορφώσεις, με κυριότερη έλλειψη την προειδοποιητική τους σήμανση και άλλες ανάλογες απαιτήσεις.

Επίσης μόνο μία στις πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υλικών δομικών κατασκευών βρέθηκε να συμμορφώνεται πλήρως προς τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας, ενώ ποσοστό 30% βρέθηκαν να συμμορφώνονται εν μέρει ή και ελάχιστα.

Στην πρώτη φάση (4-20 Σεπτεμβρίου) 48 διμελή κλιμάκια ελέγχου, πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις σε 58 σημεία διάθεσης σχολικών και ηλεκτρικών ειδών που εμφανίζουν ιδιαίτερη εποχική ζήτηση λόγω οργάνωσης των κατοικιών από νέους φοιτητές., όπως μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών, πολυκαταστήματα, καταστήματα λιανικής κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα:

Α) Σχολικά είδη

Ελέγχθηκαν 230 ομάδες προϊόντων σχολικών ειδών τα οποία θεωρούνται παιχνίδια (μολύβια, πλαστελίνες, γόμες, δακτυλομπογιές, ξύστρες, κασετίνες κ.λπ.) και προορίζονται για χρήση από παιδιά κυρίως μικρών ηλικιών. Τα 135 διαπιστώθηκε ότι πληρούν τις προδιαγραφές.

Ελήφθησαν 50 δείγματα παιχνιδιών για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο της συμμόρφωσής τους προς τις προδιαγραφές. Για άλλα 45 ζητήθηκαν και διερευνώνται οι τεχνικοί φάκελοι (τεχνική τεκμηρίωση της συμμόρφωσης) των προϊόντων για να επιβεβαιωθεί η συμφωνία των προϊόντων με την κείμενη νομοθεσία.

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών θα οριστικοποιηθούν οι όποιες παραβάσεις και θα επιβληθούν οι κατά νόμο κυρώσεις.

Β) Ηλεκτρικά είδη

Ελέγχθηκαν 100 κατηγορίες προϊόντων ηλεκτρικών ειδών και συσκευών (μικρές ηλεκτρικές κουζίνες και ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, καφετιέρες, βραστήρες, φωτιστικά, κ.λπ.). Ελήφθησαν 40 δείγματα προϊόντων για τα οποία ζητήθηκαν επίσης οι τεχνικοί φάκελοι και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα παιχνίδια για την επιβολή κυρώσεων.

Γ. Στη δεύτερη φάση (1-5 Οκτωβρίου), 25 μικτά κλιμάκια των υπηρεσιών της ΓΓΒ και του ΣΔΟΕ, διενήργησαν ελέγχους σε 83 σημεία παραγωγής και διακίνησης προϊόντων αλουμινίου στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, τη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Δράμα, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή), τις συνοριακές περιοχές του Προμαχώνα Σερρών, της Εξοχής Δράμας και της Μυτιλήνης.

Σημειώνεται πως 24 επιχειρήσεις βρέθηκαν κλειστές, ενώ 18 δεν εντοπίστηκαν στη δηλωμένη διεύθυνσή τους ή είχαν αλλάξει δραστηριότητα.

Σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις στα προϊόντα ζητήθηκε από τα όργανα ελέγχου, αλλά και την Υπηρεσία, να προσκομιστούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και στοιχεία τεχνικής τεκμηρίωσης, προκειμένου να αξιολογηθούν και να επιβληθούν οι κατά νόμο κυρώσεις.

Αναφορικά με τους ελέγχους στις συνοριακές περιοχές, με τη συνεργασία και του ΣΔΟΕ Β. Ελλάδας, εντοπίστηκαν δύο φορτία με μη-συμμορφούμενα κουφώματα στον Προμαχώνα με προορισμό έξι εγχώριες επιχειρήσεις.

Για τις περιπτώσεις αυτές κινήθηκε η διαδικασία προσωρινής δέσμευσης, προκειμένου να αποδειχθεί η συμμόρφωσή τους προς τη νομοθεσία.