Είσοδος
Ελλάδα
Σύλληψη Βαξεβάνη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ και αντιδράσεις
 
Δ. Χατζόπουλος 28/10/2012 09:46

Λίστα με 2.059 ονομάτα, την οποία παρουσιάζει ως τη λίστα Λαγκάρντ, δημοσίευσε το περιοδικό Hot Doc. Στη λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό εμφανίζονται μόνο τα ονόματα, χωρίς το ύψος της κατάθεσης στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Μετά από αυτή τη δημοσίευση ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, Κώστα Βαξεβάνη, για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και ήδη η αστυνομία είναι σε αναζήτηση του δημοσιογράφου.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και θα είναι ακόμη πιο σοβαρές διότι ο κ. Βαξεβάνης φέρεται να έχει πάρα πολλά στοιχεία για το καθέναν από αυτούς που βρίσκονται

στη λίστα. Δηλαδή ποσά, ημερομηνίες και κινήσεις λογαριασμών, ακόμη και συνομιλίες τους με τους τραπεζίτες στην Ελβετία. Αυτό μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί και να διαπιστωθεί αν η λίστα είναι πλαστή ή αληθινή.

Για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογία» κάνει λόγο ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του για την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Μέσω της ιστοσελίδας koutipandoras, ο δημοσιογράφος –που διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου- αναφέρει:

«η Δικαιοσύνη, που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα "αντανακλαστικά" της.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.

Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη

για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Βαξεβάνης δηλώνει ότι θα προσέλθει μόνος του στην Εισαγγελία προκειμένου, όπως είπε, να ζητήσει εξηγήσεις «για την παραθεσμική και μη νόμιμη συμπεριφορά» των εισαγγελικών αρχών.

Στη δημιουργία του hashtag #Freevaxevanis προχώρησαν οι χρήστες του twitter, δείχνοντας την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη μετά την αυταπάγγελτη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.Eντωμεταξύ μέσα σε 3 ώρες 8715 χρήστες του facebook δημιούργησαν ένα group με σκοπό να υποστηρίξουν τον Κώστα Βαξεβάνη.

Ομάδα υποστήριξης όμως στον Κώστα Βαξεβάνη έχει δημιουργηθεί και στο facebook. Χιλιάδες χρήστες, αυθόρμητα έσπευσαν να δηλώσουν μέσω του διαδικτύου την υποστήριξή τους προς το δημοσιογράφο και εκδότη του ΗΟΤ DOC.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Twitter αστυνομικοί με την παρουσία εισαγγελέα εισβάλουν στο σπίτι που βρίσκεται ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης προκειμένου να τον συλλάβουν, όπως αναφέρει ο ίδιος στο λογαριασμό του στο twitter.
«Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τωρα Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε»