Είσοδος
Κόσμος
Σεισμός 7,7 ρίχτερ στον Καναδά. Προειδοποίηση για τσουνάμι
 
Newsroom NGT 28/10/2012 09:41

Οι καναδικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό των 7,7 βαθμών που σημειώθηκε στ΄ανοικτά της δυτικής ακτής της χώρας, ανακοίνωσε το καναδικό υπουργείο Φυσικών Πόρων

"Η προειδοποίηση αφορά τις παράκτιες ζώνες της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλάσκας",

τόνισε το υπουργείο και κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών αρχών για τυχόν μετακίνησή τους σε ασφαλέστερες περιοχές.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:04 ώρα Γκρίνουιτς την Κυριακή στην περιοχή του αρχιπελάγους Χάιντα Γκουάι και έγινε αισθητός σε ένα μεγάλο μέρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρινς Ρούπερτ, Κεσνέλ και Χιούστον, διευκρίνισε το υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 139 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης Μάσετ και το εστιακό της βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Το αρχιπέλαγος Χάιντα Γκουάι αποτελούν 150 νησιά με συνολικό πληθυσμό 5.000 ανθρώπων, στ΄ανοικτά της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας.

Ο σεισμός προκάλεσε ήδη τσουνάμι, το οποίο κατευθύνεται στη Χαβάη, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Τα πρώτα μικρά κύματα έφτασαν στις ακτές της Χαβάης, μετά το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ δυτικά του Καναδά και την προειδοποίηση που εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του κέντρου προειδοποίησε τους κατοίκους να μην επαναπαύονται βλέποντας τις εικόνες αυτές και τόνισε ότι θα πρέπει να περάσουν περίπου 7 ώρες για να λήξει ο συναγερμός.

«Το πρώτο κύμα δεν είναι ποτέ μεγάλο. Τα κύματα που θα ακολουθήσουν μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλα και να προκαλέσουν πλημμύρες», τόνισε.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές, ενώ σειρήνες ηχούν σε όλα τα νησιά της Χαβάης.

Αξιωματούχοι του Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι δήλωσαν ότι αναμένονται κύματα ύψους από ένα ως δυο μέτρα.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξεδόθη και για τις ακτές της καναδικής επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλάσκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ