Είσοδος
Κόσμος
Τουλάχιστον 146 νεκροί κατά την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας
 
(Πηγή: ΕΡΑ/Stringer)
Newsroom NGT 27/10/2012 11:46

 

Τουλάχιστον 146 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια

βίας στη Συρία, την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της εκεχειρίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Λαχντάρ Μπραχίμι, η οποία ωστόσο παραβιάστηκε από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, η οποία βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία σ' ολόκληρη τη χώρα, κατά τη χθεσινή ημέρα σκοτώθηκαν 53 πολίτες, 50 αντάρτες και 43 στρατιώτες, αριθμός που ξεπερνά τον συνήθη αριθμό των περίπου 100 θυμάτων που καταγράφονται καθημερινά από τότε που εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση, η οποία εξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση.

Ο διοικητής του στρατού δήλωσε αργά χθες ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος "συνεχίζουν να πράττουν το καθήκον τους αγωνιζόμενοι εναντίον των ενόπλων τρομοκρατών", αναφορά στους αντάρτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τέσσερις πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε περιοχές που βομβαρδίστηκαν από το στρατό, σήμερα δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας.

'Ενας άνδρας σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή και ένα παιδί από πυρά δυνάμεων του καθεστώτος στην επαρχία Ντεράα.

Στην επαρχία του Χαλεπιού, πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν για πρώτη φορά από την υποτιθέμενη εφαρμογή της εκεχειρίας, πάνω από πολλά χωριά, ενώ το πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή Μααρέτ αλ-Αρτίκ. Η ίδια η πόλη Χαλέπι έγινε στόχος ρουκετών ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν στον τομέα Σαγιέντ 'Αλι.

Στην επαρχία της Δαμασκού, δυο πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών και από ελεύθερους σκοπευτές. Το πυροβολικό βομβάρδισε τη Ντούμα και άλλες κοντινές περιοχές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ