Είσοδος
Κόσμος
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία
 
(Πηγή: ΕΡΑ/Cesare Quinto)
Newsroom NGT 26/10/2012 09:18

Η διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής Έιντ αλ Άντχα, κηρύσσοντας κατάπαυση του πυρός από το πρωί της Παρασκευής ως τη Δευτέρα.

Η διοίκηση του συριακού στρατού ανέφερε παράλληλα σε ανακοίνωσή της ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταποδίδει πυρά εάν δεχθεί επιθέσεις ή βομβαρδισμούς από τους αντάρτες.

Ο στρατός θα αντιδράσει επίσης εάν "τρομοκρατικές ομάδες προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εξοπλιζόμενες και λαμβάνοντας ενισχύσεις"

όπως και εάν γειτονικές χώρες "διευκολύνουν την παράνομη είσοδο μαχητών" μέσω των συνόρων κατά την περίοδο αυτή.

Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποδέχεται ως εκ τούτου να συμμορφωθεί με το αίτημα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι για την τήρηση κατάπαυσης του πυρός με αφορμή την μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Άντχα από τις 26 ως τις 29 Οκτωβρίου.

Παράλληλα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χιλιάδες συριακές οικογένειες που βρίσκονται σε μέρη στα οποία δεν υπήρχε πρόσβαση μέχρι σήμερα, στην περίπτωση κατάπαυσης του πυρός.

"Η υπηρεσία για τους πρόσφυγες και οι εταίροι της είναι έτοιμοι να στείλουν χιλιάδες πακέτα έκτακτης βοήθειας στις οικογένειες που είναι εγκατεστημένες στις ζώνες στις οποίες δεν υπήρχε μέχρι στιγμής πρόσβαση στη Συρία αν εφαρμοστεί η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός", αναφέρει η UNHCR σε ανακοίνωσή της.

Ηρεμία επικρατεί από το πρωί της Παρασκευής σ' ολόκληρη τη Συρία μετά την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ αλ-Άντχα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η συριακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες εμφανίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να προσεύχεται σε τζαμί της Δαμασκού.

Αυτή η εύθραυστη εκεχειρία, η οποία μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή, εφαρμόζεται ύστερα από μια νύχτα σφοδρών μαχών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, μάχες σημειώθηκαν τη νύχτα στην περιοχή της Δαμασκού, στο Χαλέπι και στην κεντρική χώρα κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Καθεστώς και αντάρτες συμφώνησαν να εφαρμόσουν εκεχειρία από την Παρασκευή και για τέσσερις ημέρες, όσο διαρκεί η μουσουλμανική γιορτή Αΐντ αλ-Άντχα, μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Λαχντάρ Μπραχίμι. Ωστόσο και οι δυο πλευρές κατέστησαν σαφές ότι διατηρούν το δικαίωμα ν' απαντήσουν σε περιπτωση παραβίασής της.

Παρά όμως την εκεχειρία σφοδρές μάχες ξέσπασαν τελικά την Παρασκευή κοντά σε στρατιωτική βάση στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη μεγάλη παραβίαση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε για τη μουσουλμανική γιορτή Αΐντ αλ-Άντχα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Reuters, αντάρτες μαχητές προσπαθούσαν να πλήξουν τη βάση, που απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τη Δαμασκό με το Χαλέπι , ενώ δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ χτύπησαν με το πυροβολικό σε κοντινό χωριό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ