Είσοδος
Ελλάδα
Ξεκίνησαν οι οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
 
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
Newsroom NGT 25/10/2012 14:20

Την αυλαία των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, τη γιορτή του

Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου, «άνοιξε» την Πέμπτη η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί», των λειψάνων και της εικόνας του πολιούχου και προστάτη της πόλης. Παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου και υπό καμπανοκρουσίες, η πομπή ακολούθησε τη διαδρομή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και από εκεί μέσω των οδών Βενιζέλου, Ολύμπου και Πελοποννήσου πάλι στον ναό του πολιούχου.

Από πλευράς επισήμων, παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αδαμάντιος Σταματάκης.

Τις εικόνες και τα λείψανα του Αγίου μετέφεραν με

τιμές στρατιωτικά αγήματα και εκπρόσωποι της Εκκλησίας ενώ πιστοί έψελναν το τροπάριο του Αγίου Δημητρίου. Της πομπής προηγείτο η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη λιτάνευση βρέθηκαν επίσης μαθητές που θα συμμετέχουν στη μαθητική παρέλαση του Σαββάτου.

Μετά την ολοκλήρωση της πομπής εψάλη δέηση στο ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν πτήσεις στον ουρανό της πόλης.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, την εικόνα του "Άξιον Εστί" προσκήνυσαν εκατό χιλιάδες άνθρωποι ενώ, όπως έγινε γνωστό, η θαυματουργή εικόνα θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ