Είσοδος
Πολιτική
Όλα τα μέτρα σε ένα νομοσχέδιο
 
Newsroom NGT 25/10/2012 10:32

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά το σύνολο των δημοσιονομικών και εργασιακών μέτρων που συνομολογούνται με την τρόικα θα περιλαμβάνονται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ. Ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία έχει επιλεγεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση της Ολομέλειας

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετέδιδαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης ότι η συμφωνία με την τρόικα, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις των εργασιακών, θα έλθει στη Βουλή ενιαία, σε ένα άρθρο. Και αυτό γιατί το ΠαΣοΚ δεν δέχεται το «σπάσιμο». Άρα η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να απέχει της ψηφοφορίας για τις αλλαγές στα εργασιακά.

«Όλα ή τίποτα» είναι το μήνυμα και το δίλημμα τόσο για τον κ.Κουβέλη, όσο και για τις ηγεσίες και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Πράγμα που σημαίνει ότι το θρίλερ διατηρείται εντεινόμενο όσο η συμφωνία δεν κλείνει και ο χρόνος ξοδεύεται.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -σε μια συνεδρίαση στην επιτροπή Οικονομικών και μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια- και αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός για το 2013, στον οποίο θα εγγραφούν οι οικονομικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων.Ο υπουργός Οικονομικών

Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε μάλιστα στη Βουλή ότι και τα δύο νομοθετήματα θα πρέπει να είναι ψηφισμένα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου, αν όλα πάνε καλά, να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς τη ΔΗΜΑΡ ότι το «πακέτο» των μέτρων μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις που επετεύχθησαν στα εργασιακά έχει ουσιαστικά «κλείσει» και πως δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για συζητήσεις. Αυτό, άλλωστε, εξήγησε και ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης στον στενό συνεργάτη του Φ. Κουβελη, Δ. Χατζησωκράτη, ο οποίος μετέβη την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, ο κ. Σταμάτης κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει επ αόριστον την τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ.