Είσοδος
Πολιτική
Προσπάθειες Σαμαρά και Βενιζέλου για πολιτικό συμβιβασμό
 
Γ. Πετροπούλου 25/10/2012 10:17

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προσπαθούν από κοινού να επιλύσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ να αποδεχτεί τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που απαιτεί η τρόικα

Οι δύο αρχηγοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης και συμφώνησαν να κινητοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν ώστε να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αν το πετύχουν αυτό θα δώσουν διέξοδο και στον κ. Φ. Κουβέλη για να ψηφίσει τα μέτρα. Ωστόσο, αποφάσισαν να μην κρύψουν στη συνεδρίαση του Euro Working Group στο οποίο παρίσταται ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου, τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι οποίος είναι και ουσιαστικές και πολιτικές. Παρά ταύτα θα επισημανθεί ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο κ. Τσακλόγλου, ενδεχομένως να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Δευτέρα.

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Φώτη Κουβέλη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επικοινώνησε

και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο ώστε να διερευνήσει τις διαθέσεις του απέναντι στις προτάσεις της τρόικα και να δει τι περιθώρια συμβιβασμών υπάρχουν.

Νωρίτερα, συνομίλησε με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος του. «Υπ´ αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να ψηφίσω τα εργασιακά», φέρεται να είπε στον  κ. Βενιζέλο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει ξανά το θέμα στην περίπτωση που υπάρξουν βελτιώσεις.

Από ό,τι φαίνεται, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος δεν έχει ακυρώσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ανέλαβε έναν  μεσολαβητικό ρόλο ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να πιέσει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για ουσιαστικές βελτιώσεις. Η στάση της ΔΗΜΑΡ, πάντως, ήδη προκαλεί εντονότερη αναστάτωση στις ΚΟ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και προβληματισμό στις ηγεσίες των δύο κομμάτων.